#

Materiaalkeuze van de kunstenaars

Epson mat papier op dibond geplakt

  Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden als het gaat om materiaalgebruik bij fotografie. Alle fotografen maken weloverwogen keuzes, maar wat is nu precies het verschil tussen al die materialen? Hieronder kan je daar meer over lezen:

  Onder materiaal kan je het type papier, de drager (de ondergrond waar de foto op wordt geplakt) en het ophangsysteem verstaan. De verschillende materialen hebben allemaal hun eigen karakteristieken die bijdragen aan het uiterlijk van het kunstwerk. Daarom laten wij bij How it stARTs alle kunstenaars zelf de materialen kiezen waar zij graag mee werken. Sommige kunstenaars kiezen voor één type papier voor de foto’s die zij maken, anderen kijken per foto welk papier de beeltenis het beste tot z’n recht laat komen.

  Papier
  Voor de kunstenaar is de keuze van het papier waarop de foto wordt gedrukt één van de belangrijkste aspecten voor het uiteindelijke resultaat. Elk papiertype reageert anders op het afdrukken van een fotografisch beeld. Bij veel papiersoorten (Epson, Canson, Digitale C-Print, Fuiji Crystal Archive) ligt de inkt op het papier wat zorgt voor een zeer gedetailleerde en kleurzuivere afdruk. Het Hahnemuhle papier daarentegen heeft een brossere textuur waardoor het papier de inkt absorbeert en het de foto een zachter karakter geeft. Alle foto’s zijn vervolgens afgewerkt met een beschermende laag.

  Drager
  De gedrukte foto’s worden geplakt op een drager die dient als ondergrond en stabilisator voor de foto. De twee meest voorkomende dragers zijn de aluminium- en de dibond drager. De aluminium drager is flinterdun en wekt de impressie van een zwevende foto. Aluminium is geschikt voor foto’s tot een lengteformaat van 80 centimeter. De dibond drager is opgebouwd uit twee lagen aluminium met daartussen een laag kunststof. Deze drager is zeer stabiel en is geschikt voor grotere foto’s.

  Aluminium drager   Dibond drager
  Aluminium drager                                                          Dibond drager

  Ophangsysteem
  De meeste foto’s worden aangeboden met een aluminium u-profiel-ophangsysteem. Dit u-profiel is op de achterzijde als een doorlopend vierkant bevestigd en zorgt ervoor dat de foto stabiel en lijnrecht tegen de muur hangt.

  Bij sommige foto’s is het mogelijk om te kiezen voor een lijst in plaats van een aluminium u-profiel. Niet alle kunstenaars bieden die optie aan omdat het de foto een kader geeft wat meteen een heel ander uiterlijk aan de foto geeft.

  Aluminium u-profiel   Lijst met Artglas Mo
  Aluminium u-profiel                                                       Lijst met ‘art’glas (type lijst bij werk Mo Verlaan)

  Wil je weten waarom de kunstenaar heeft gekozen voor een specifiek materiaal of wil jij nog meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.