#

Een interview met Shody Careman

  Shody is journalistiek fotograaf voor kranten en dagbladen. Altijd met haar telefoon op zak omdat ze op ieder moment kan worden gebeld voor een opdracht. Deze opdrachten brengen haar op de meest bijzondere plekken en in contact met bekende en onbekende Nederlanders. Voor haar werk als documentair fotograaf ontving ze in 2015 een Zilveren Camera.

  Fotograferen zit Shody in het bloed. Ook in haar vrije tijd heeft zij haar camera bijna altijd bij de hand, zodat zij haar favoriete onderwerpen – mensen en dieren – in het dagelijks leven of tijdens één van haar verre reizen kan vastleggen. Shody haar vaak humoristische foto’s maken ons aan het lachen. We zochten haar op om te praten over haar fotografie.

  Hoe zou jij je foto’s in vier woorden omschrijven?
  “Vrolijk, portretten, alledaags, toegankelijk”

  Wat vertellen jouw foto’s over jou?
  “In mijn foto’s zie je de dingen waar ik het meeste van houd; mensen, dieren en reizen.
  Op veel van mijn foto’s staan mensen. Voordat ik een portretfoto van iemand maak vind ik het belangrijk om iemand te leren kennen. Ik neem daar ook echt de tijd voor. Op deze manier kan ik de persoon beter vangen in beeld en komen ze ontspannen en op hun gemak op de foto. Vaak ben ik langer met de mensen aan het praten dan dat ik ze aan het fotograferen ben.

  Naast mensen fotografeer ik graag dieren. Dat is een heel andere tak van sport. Dieren kan je niet of nauwelijks instructie geven en ze blijven meestal niet rustig stilzitten zodat ik mijn foto kan maken. Het is daarom een kwestie van geduldig afwachten tot het juiste moment. Het is de uitdaging om te fotograferen met de middelen die je hebt.

  Ik ga graag op verre reizen om andere culturen te ontdekken. Ik fotografeer daar liever de bewoners in hun dagelijkse bezigheden dan de toeristische hoogtepunten. Een gebouw zal je niet zo snel aantreffen. Ik fotografeer eerder een groepje die naast de Taj Mahal staat dan de Taj Mahal zelf.”

   

   


  Waar haal jij je inspiratie vandaag?
  “Het alledaagse is een voortdurende inspiratiebron voor mij. Ik kan de meest eenvoudige dingen waanzinnig interessant vinden. Daarnaast haal ik veel inspiratie uit andere fotografen. Omdat ik voornamelijk voor kranten werk is het interessant om te zien hoe journalistieke fotografen te werk gaan. Mijn grote voorbeeld is Stephan Vanfleteren. Stephan maakt prachtige zwart-witfoto’s voor allerlei kranten. Ik vind zijn werk puur, oprecht en vindingrijk. Hij weet op een heel eigen manier iemand vast te leggen. Het zijn haast filmische beelden waarin hij het karakter van de geportretteerde weet te vangen. Als ik zijn foto’s zie dan krijg ik zin om ook zelf aan de slag te gaan.”

  Bij How it stARTs is een selectie jouw foto’s te zien, welke is jouw favoriet en waarom?
  “Een van de leukte foto’s vind ik Jimmy, vooral omdat ik door deze foto van naaktkatten ben gaan houden. De foto is onderdeel van een fotoserie over raskatten die ik maakte voor het AD. Mijn eerste gedachte bij naaktkatten was dat het gekke en onaardige beesten waren. Maar toen ik de jongen bezocht van wie de kat was veranderde mijn mening. Blijkbaar zijn naaktkatten super lief en luisteren ze goed. Wat ik bijvoorbeeld niet wist is dat ze elke week in bad moeten. Ik stond met grote verbazing te kijken hoe Jimmy in een klein teiltje werd gewassen. Naast hun leuke karakter zijn naaktkatten ook nog eens super fotogeniek. Normaal is het lastig om dieren te fotograferen omdat je ze moeilijk kunt instrueren maar Jimmy bleef heel rustig op het voetstuk zitten waardoor ik alle tijd had om de perfecte foto te maken.”

  Waar zou je graag nog een serie over maken?
  “Ik zou graag een reportageachtige serie willen maken over de verschillende manieren waarop in Nederland een begrafenis wordt gehouden. Omdat er in Nederland veel verschillende mensen wonen zijn er natuurlijk ook veel verschillende begrafenissen. Zo weet ik van een Surinaamse vriendin dat er bij Surinaamse uitvaarten veel wordt gedanst. Ik wil de verschillen en overeenkomsten onderzoeken en mensen de kans geven hiermee kennis te maken.”

  Meer over Shody / Kunstwerken